“Tvinna en hållbar tross för framtiden”

Samverkansarbete

För att lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle ställs enorma krav på att vi samarbetar och samverkar. Norrmännen kallar det “samhandla”, vilket kanske tydligare talar om vad vi behöver göra. Agera tillsammans för att nå de globala målen! För att klara den systemomvandling som behöver göras måste vi samverka både djupt och brett dvs både med aktörerna inom den egna branschen, offentliga såväl som privata, men också tvärgående med aktörer i angränsande sektorer och branscher. Utvecklingen av nya hållbara lösningar, samt nya vanor och beteenden kräver att aktörerna inom respektive system arbetar tillsammans inkluderande utifrån känd kunskap, med kreativa metoder och ett långsiktigt ledarskap. Det har Vattenbussen erfarenhet ifrån!

Skapa samsyn

Moment 22 eller framdrift? Behöver ni hjälp med att skapa samsyn för att komma vidare i ert utvecklingsarbete? Är dina medarbetare fast i det gamla när ledningen arbetar för att framtidssäkra verksamheten? Vattenbussen kan erbjuda erfarenhet, kunskap och nätverk för att komma vidare i ert utvecklingsarbete.

 

Tillsammans för synergier

Det finns flera anledningar att vända blicken mot vattnet för hållbar stadsutveckling; kapacitetsbrister i transportsystemet, höga samhällskostnader till följd av förseningar i trafiken, gatuutrymmets begränsade yta, bristande framkomlighet och växande befolkning som ställer krav på fler bostäder och ett utökat transportsystem. Urbana vattenvägar är en möjlighet för avlastning av vägar och spår, vilket innebär ökad transportkapacitet och förbättrad tillgänglighet.

Partnerskap

  • Forum för vattenburen kollektivtrafik

    Ett samverkansforum för inspiration, erfarenhetsutbyte, nätverkande och ömsesidigt lärande mellan samhällsplanerare från transportrelaterade statliga myndigheter såsom Sjöfartsverket, Trafikverket, Transportstyrelsen och Trafikanalys samt relevanta regionala och vissa kommunala aktörer. Forumet, som genom åren sammankallats i olika regi, bildades 2012 av Vattenbussen i samband med ett Vinnova-finansierat projekt. Det har bland annat fungerat som referensgrupp till regeringsuppdraget 2016 om sjöfartens potential.

  • Branschråd med upphandlingsfrågorna i fokus

    Vilka krav som ställs i upphandlingar och hur progressiva svar som upphandlarna får, är avgörande för hur snabbt sjötrafiken kan ställas om till en hållbar bransch. Därför tog Vattenbussen initiativet till att ett Branschråd, som samlar samtliga upphandlare av vattenburen trafik i hela landet, bildades år 2020. Nina Yngve på Skärgårdsredarna bidrog inom ramen för projektet om Hållbart resande med stöd av Trafikverkets medel till ideella organisationer. Branschrådet drivs nu vidare av Vattenbussen.

  • Akademiskt Partnerskap - Waterway 365 och UITP

    Sedan 2013 arbetar KTH Marina System och Vattenbussen i partnerskap utifrån sitt gemensamma intresse att skapa hållbara mobilitetslösningar via vattenvägen. Arbetet inleddes med en systemanalys med den trefaldiga förutsättande målsättningen att lösningar skulle tillhandahålla ökad urban transportkapacitet, på ett minst lika attraktivt och hållbart sätt som befintliga system och inom rimlig tid. Partnerskapet ger även internationell utblick genom medlemskapet i UITP, en kunskapsorganisation som samlar alla trafikslag och kollektivtrafikaktörer över hela världen. Vattenbussen representerar partnerskapet i UITP Waterborne Transport Committee.

  • Utvecklingsplattform Vattenvägen - systemfrågorna i fokus

    Baserat på idén om att komplex systemförändring kräver nära samarbeten har en förstudie genomförts av en bred konstellation av progressiva aktörer inom branschen såsom representanter för Regionala kollektivtrafikmyndigheter, Färjerederiet, ABB, Candela, Green City Ferries och Eco Sightseeing. Vi behöver förstå varandras utmaningar och arbeta aktivt tillsammans för att hitta nya smartare systeminnovationer för framtiden istället för att bara streta på var och en med sitt. Politiken behöver nu agera och avsätta nödvändiga resurser!

  • Vattenbussens tjänster

    Vattenbussen arbetar med kunskapsutveckling och samverkansarbete för att förbättra förutsättningarna att använda vattenvägarna. En effektiv resursanvändning är central för att nå ett transporteffektivt samhälle. Transporteffektivitet är i sin tur en av nycklarna till det hållbara och sköna livet. Vi håller koll på makrotrender, helhetsperspektiv och agerar kreativ katalysator åt våra kunder inom offentlig såväl som privat sektor. Vattenbussen erbjuder tjänster inom affärsutveckling, försäljning, marknadsföring, kommersialisering, projektledning, analys och förändringsledning. Vår funktion är allt ifrån moderator och workshopledare, till strategisk partner och inspiratör.

För att lyckas med systemförändring behöver de olika intressenternas krav och förväntningar på systemet flätas samman till en fungerande helhet.