Båtpendling gör Stockholm större

Stockholms Handelskammares rapport: Båtpendling gör Stockholm större

Stockholm är den snabbast växande huvudstaden i Europa. De största utmaningarna med tillväxten i vår region är infrastruktur och bostäder.
Vid sidan av globaliseringen och digitaliseringen är den tydligaste kraften bakom förändringarna i världsekonomin tveklöst urbaniseringen.

Stockholms Handelskammare vill bidra till ett samtal om huvudstadsregionens långsiktiga utveckling. Under de kommande åren presenterar de en serie rapporter för att visa hur Stockholm ska kunna bli en storlek större. Denna andra rapport i serien presenterar 15 nya båtpendlingslinjer i regionen.

Rapporten presenterades i samband med ett seminarium kring hur båtpendlingen kan byggas ut. Ingången för seminariet är de trafikstockningar i huvudstadsregionen som bara blir värre och värre. Samtidigt ligger vattenvägarna i stort sett outnyttjade. Båtpendling skulle kunna lösa en hel del av trafikproblemen.

De 15 nya förslag till pendelbåtslinjer har förutsättningar att både öka kapaciteten i kollektivtrafiken och erbjuda attraktiva transporter.

Vid seminariet gav också Michael Tanko, forskare på KTH tillika postdoc waterborne urban mobility inom Lighthouse postdoktorprogram, en internationell utblick om vad som händer kring utvecklingen av urban kollektivtrafik på vatten bland annat i sin hemstad Brisbane men även andra internationella städer.

Michael Tanko är även kopplad till det fleråriga arbetet inom Waterway 365 (drivet av KTH och Vattenbussen i samarbete).

Ladda hem rapporten som PDF >>

2017-01-27

Dela Vattenbussen med dina vänner!