Strykjärnen i Hamburg

Hamburg är uppbyggd kring Floden Elbes nedre mynning och är Tysklands näst största stad med drygt 1.8 miljoner invånare, eller 3 miljoner inklusive förorterna. Staden har sedan slutet av 1800-talet trafikerat vattenbussar i olika former på floden.


Idag bedrivs kollektivtrafik med totalt 21 fartyg, fördelade på sex färjelinjer som på årlig basis fraktar ca 6,7 miljoner människor. Fartygen är fullständigt integrerade i biljettsystem för stadens övriga kollektivtrafik.
    
Navet i trafiken är en huvudlinje som trafikeras av totalt 12 specialbyggda fartyg. I folkmun kallas de populärt för ”strykjärnen” p.g.a. deras karakteristiska utseende. Fartygen trafikerar linjen från tidig morgon till sen kväll och under större delen av dagen med en turtäthet på 15 minuters trafik i båda riktningarna.
    


    
Linjen fungerar dels som tvärförbindelse och dels som matarlinje längs floden in mot de centrala delarna av staden. Vid ändhållplatsen inne i stadskärnan kan man effektivt byta till både buss, tunnelbana och pendeltåg för vidare färd. Genom sidoförtöjning och land-/ombordstigning via ramper på sidorna kan tiden vid varje hållplats minimeras.
    
Resenären erbjuds sittplats såväl inomhus som utomhus och fartygen är anpassade för att kunna ta med cyklar ombord. Sedan de första fartygen började trafikera linjen 1997 har antalet resenärer nära nog tredubblats!
    
Vill du testa att åka vattenbuss längs Elbe? Följ med på en tur här!
    

Dela Vattenbussen med dina vänner!