Slutrapport - vision Mälaröarna 2050

Ekerö - Staden på landet. Mälaröarna med sina fantastiska natur- och kulturvärden är en del i den expanderande Stockholmsregionen. Befolkningen i Ekerö kommun väntas öka med 40% de närmsta 30 åren.

    
I dagsläget är köerna på Ekerövägen ett problem för många Mälaröbor som pendlar mellan kommunen och arbete i andra delar av Stockholmsregionen. Invånare i Ekerö kommun har den längsta genomsnittliga restiden till och från arbete/studier jämfört med alla andra kommuner i Stockholms län enligt en färsk rapport från Länsstyrelsen. Utbudet av handel är begränsat vilket gör att invånarna behöver resa utanför kommunen för att shoppa. Många både bidrar till och drabbas av trafikköer eftersom det endast finns en väg och en vägfärja för att ta sig till fastlandet.
    
Visionsprojektet är ett lokalt initiativ som drivs av konsultföretaget Territorium och har genomförts tillsammans med partners där Vattenbussen varit en av dessa partners. Huvudbudskapet är att genom fler moderna arbetsplatser och ett större utbud av handel, nöjen, restauranger med mera, kan behovet av att resa minska. Detta, tillsammans med nya koncept för boende, resande och produktion, kan göra Mälaröarna både attraktivt och hållbart. Syftet med visionen är att bidra med inspiration till invånare, företagare, politiker och tjänstemän i samband med Ekerö kommuns arbete med att ta fram en ny översiktsplan till 2030, med sikte på år 2050.
    
Rapporten i sin helhet hittar du på länken nedan.
Hämta pdf
    
    
    2016-05-11

Dela Vattenbussen med dina vänner!